Η ιστορία της ζωής της Έλεν Κέλερ, της κωφής και τυφλής συγγραφέως και ακτιβίστριας, είναι μοναδική. Όπως έλεγε, τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, ούτε τα αγγίζουμε, αλλά τα νιώθουμε με την καρδιά.
Γεννιέται υγιής το 1880 σε μια ευκατάστατη οικογένεια στην Αλαμπάμα. Οι επιπλοκές μιας ασθένειας όταν ήταν 2 ετών της προκαλούν μόνιμες βλάβες με αποτέλεσμα να χάσει την όραση και την ακοή της. Παρόλα αυτά αναπτύσσει μια υποτυπώδη επικοινωνία με την μικρή κόρη της μαγείρισσας της οικογένειας. Ως την ηλικία των επτά, είχαν επινοήσει μαζί 60 απλές χειρονομίες με τις οποίες επικοινωνούσαν. Η Έλεν όμως ζει απομονωμένη στο σπίτι. Συχνά συμπεριφέρεται σαν αγρίμι, σπάζοντας πράγματα, αρπάζοντας το φαγητό μέσα από τα πιάτα ή μουγκρίζοντας σαν θηρίο όταν προσπαθούν να τη σταματήσουν. Πολλοί φίλοι προτρέπουν την οικογένεια να την απομονώσουν σε ίδρυμα.
Η μητέρας της όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τη μικρή Έλεν. Έτσι, τη φροντίδα της αναλαμβάνει μια εικοσάχρονη δασκάλα, με προβλήματα όρασης, η Άν Σάλιβαν. Αυτή ήταν και η αρχή της μεταστροφής του μικρού κοριτσιού αλλά και μιας βαθιάς μακρόχρονης φιλίας, όπως εξαιρετικά περιγράφεται και στην ταινία The Miracle Worker της Ελληνοαυστραλής σκηνοθέτριας Νάντια Τας (Τασσοπούλου).
Μεγαλώνοντας, παρακολουθεί μαθήματα για τυφλούς και κωφούς και γίνεται δεκτή στο κολέγιο. Ήταν το πρώτο άτομο που πήρε πτυχίο καλών τεχνών έχοντας αυτή την ιδιαιτερότητα. Μαθαίνει να μιλάει, να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της ακουμπώντας τα χέρια της στα χείλη και τον λαιμό τους. Διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ και χρησιμοποιεί τη νοηματική. Μαθαίνει ακόμα και να νιώθει τη μουσική με την αφή, αγγίζοντας τα μουσικά όργανα.
Η Έλεν εξελίσσεται σε μια δυναμική προσωπικότητα και ακτιβίστρια. Υπερασπίζεται τους ανθρώπους με αναπηρίες, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των αδυνάτων, μάχεται κατά των πολέμων και γίνεται μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος υπερασπιζόμενη την εργατική τάξη. Μελετά ξένους συγγραφείς και φιλοσόφους, γνωρίζει και αγαπά την αρχαία ελληνική γραμματεία. Μάλιστα έλεγε ότι «Αν δεχτούμε ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης». Γράφει 12 βιβλία και πολλά άρθρα, καθώς επίσης και την αυτοβιογραφία της, πάντα με την βοήθεια της δασκάλας της Αν Σάλιβαν. Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών.
Κάντε μία Δωρεά για να στηρίξετε τη ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»
Εγγραφείτε στο newsletter και λάβετε ενημέρωση για τις νέες ανάρτησεις